За трети път единственият по рода си кинофестивал в света, който представя екранизации на литературни произведения, ще представи на родната публика изключителен подбор от филми, звездни гости и дори музикални изненади. Тази година мотото на Cinelibri е ‘’Екранът- музика на буквите’’ и посланието ще се разпространява чрез специално създадената песен и видео, което ще бъде и шапката на фестивала. ‘’Светлата страна ‘’ е изпята от Рут Колева, по текст на Мартин Ръждашки и неуморната директорка на фестивала Жаклин Вагенщайн, а видеото е дело на режисьора Бойко Щонов.

За 12 дни в 12 града са предвидени 240 прожекции на 32 пълнометражни филма и 5 късометражни. Да, цифрите са впечатляващи, но те говорят за бурното развитие на Cinelibri и изнасянето му вече и извън София. Филмите са  продукции от 2016 и началото на 2017, а съвсем скоро ще научим и заглавията на двете световни премиери, които ще се случат именно в рамките на фестивала.

В конкурсната програма са включени 8 филма, които ще бъдат оценявани от международно жури, в което българският представител е режисьорът на ‘’Вездесъщият’’ Илиян Джевелеков. ‘’Вечерята’’, е по романа на Херман Кох с участието на Ричард Гиър и Стийв Кугън.

‘’Измамените’’  на София Копола е римейк на филма с Клинт Ийстууд от 1966 г. ‘’Завръщане в Маунтуък’’ е дело на Фолкер Шльондорф, който е един от корифеите на европейското кино и носител на Оскар от 1979 г. за  филма ‘’Тенекиеният барабан’’ по романа на Нобеловият лауреат Гюнтер Грас. Обърнете особено внимание на ‘’Изгубеният град Z’’ заснет впечатляващо от операторът Дариус Хонджи, в чието портфолио присъстват заглавия като Евита, Открадната красота и Seven. ‘’Червеният Истанбул’’ на режисьора Ферзан Йозпетек е първият му филм от 18 години, в който действието се развива в Турция.

Следващото заглавие е забележително по две причини. ‘’Дама Пика’’ е съвременен прочит на произведението на Пушкин, режисиран от Павел Лунгин. Прожекцията ще бъде в зала ‘’България’’, а преди това ще може да се насладите на изпълнения на Софийската филхармония. ‘’История на любовта’’ на румънският режисьор Раду Михайляну е със звездното  участие на Елиът Гулд, Дерек Джейкъби и Джема Артертън.

Последният филм в конкурсната програма е ‘’Анна Каренина. Историята на Вронски’’ на Карен Жахназаров. Романът на Лев Толстой има над 40 екранизации от 1927 г. та до наши дни и на нас ще ни бъде доста интересен новият прочит на класиката.

Сред специалните гости на фестивала ще бъдат израелският писател и носител на престижното отличие ‘’Ман Букър’’ Давид Гросман, който ще представи екранизацията на романа му ‘’Ще избягаш ли с мен?", режисьорът Фолкер Шльондорф, композиторът Бруно Пуле, италианката Дориана Леонтиев и внучката на Чарли Чаплин и правнучка на писателя Юджийн О’Нийл - Кийра Чаплин.

Освен филмите си заслужава да посетите и изложбата ‘’25-ти кадър’’ на фотографът Ивайло Петров, който е направил своята интерпертация на 10 от участващите филми. Спираме дотук, за да си оставим вратичка за още изненади, коитоса ни подготвили от Cinelibri между 11 и 22 октомври.